Verksamheten vid Herdens äldreboende

Två labradorer


Vi har sedan mitten av 90-talet god erfarenhet av att ha hund på äldreboende.

2006-03-15:
Vi har nu två labradorer på Herdens äldreboende under dagtid på vardagarna. Chili har fäst sig vid Regnbågen och Champis vid Karlavagnen. Gästerna gläds varje dag åt att hundarna är på plats. De pratar med dem, kelar, skrattar och ibland gråter och hela tiden finns hundarna vid deras sida.

Våra gäster tycker att det är trevligt med hundarna. Då hundarna inte är där frågar de varför de inte har dykt upp. Gästerna är måna om att hundarna får mat och vatten. De pysslar om dem som om de vore deras egna.

Vid ett tillfälle blev Chili tillsagd av matte att gå och lägga sig då två gäster satt i köket och åt frukost, Chili lydde inte vilket gjorde att matte sa till hunden med bestämd röst. Den ene gästen, som mycket sällan pratar, tittade på den andra och viskade ”stackars hund” och smålog mot hunden att den skulle sitta kvar hos honom. På morgnarna vill flera av gästerna ha en ”vovvepuss”. 

2013-08-08:
Champis gick för några år sedan till de sälla jaktmarkerna, femton och ett halvt år gammal. Efter lång och trogen tjänst! För att sent omsider fylla luckan efter henne hämtar vi nästa vecka en labradorvalp från samma kennel som Chili kom ifrån. Vår målsättning är att hon ska bli en lika bra och uppskattad sällskapshund som Champis. Och att hon när hon blir lite äldre ska genomgå utbildning till vårdhund på Vårdhundskolan.

2014-02-05:
Valpen, en gul labradortik som heter Blondie, är nu snart åtta månader. Hon har sedan ett par månader börjat skolas in på Herdens äldreboende. Hennes beteende gentemot våra gäster lovar gott. Hon är lydig och lyhörd och har redan "lekt" försiktigt med en boll som hon hämtade flera gånger och lade i en gästs knä.

2014-12-10:
Blondie har nu tjänstgjort regelbundet under hösten, ofta någon dag i veckan. Hon är snart ett och ett halvt år och är redan mogen i sitt umgänge med gästerna. Faktum är att hon utan formell utbildning uppvisar det beteende och de egenskaper en vårdhund ska ha. Vi har därför bedömt att hon inte har behov av Vårdhundskolans utbildning.

Chili är nu tretton och ett halvt år och har "gått i pension" från jobbet på Herdens äldreboende.

2016-09-15:
Chili gjorde i början av året Champis sällskap på de sälla jaktmarkerna. Blondie fortsätter att regelbundet fylla sin funktion som sällskapshund/vårdhund.