Verksamheten vid Herdens äldreboende

Till vardags

Alla gäster har ett eget rum med egen dusch och toalett och tillgång till gemensamma utrymmen som matsal, dagrum, kök och musikrum. Gästerna kan alltid bjuda anhöriga och andra besökare på nybryggt kaffe och the med hembakta kakor. Varje gäst har ett eget förvaringsskåp för pengar och ett förvaringsskåp för mediciner.

Gästerna får frukost, mellanmål och två lagade mål/dag samt tillgång till frukt, kräm, smörgås och dryck under dygnets alla timmar. De har möjlighet att välja mellan två rätter vid lunch och middag. Maten levereras från Fazer AB.

Våra gäster har alltid möjlighet att stiga upp på morgonen när de själva vaknar. Frukosten serveras utifrån då de stiger upp. De får hjälp med omvårdnaden utifrån sina behov. De får den tid som behövs för att sköta sig själv så att egna funktioner och kunskaper ej glöms bort. Vi arbetar i en avstressande miljö där självhjälp är det viktiga. Våra gäster väljer själva vad de vill äta till frukost vilket innebär att det alltid finns gröt, fil, ägg, färskt hembakat bröd och olika pålägg, krämer, juice, kaffe, the och choklad. Många föredrar hembakat vilket gör att det doftar ”hembageri”, som en del gäster säger till oss personal.

Omvårdnadspersonalen ser till att lägenheterna är rena och snygga och att det doftar gott. De hjälps åt att se till att gästen inte saknar något beträffande hygienartiklar och annat som är viktigt samt att kläder är hela, rena och anpassade till vädret. Gästens kläder och sängkläder tvättas av omvårdnadspersonalen regelbundet och vid behov. Kontaktpersonen ansvarar för att gästen får inhandlat de saker som behövs och önskas. Gästen har alltid möjlighet att följa med personalen då det ska inhandlas något till denna oavsett vad som behövs t.ex. hygienartiklar, godis och tidningar.

Vid vackert väder ordnar vi under sommarmånaderna möjlighet för gästerna att äta lunch i vår trädgård vilket är mycket uppskattat. Vi sitter ofta ute i trädgården och dricker kaffe. Våra gäster går regelbundet ut på korta eller längre promenader med personalen. Då personalen har ärenden t.ex. till apoteket får alltid någon av våra gäster följa med. Samtidigt passar vi på att köpa glass, choklad eller något annat gästen vill köpa.

Omvårdnadspersonalen har alltid möjlighet att sitta hos gästen, det finns alltid tid till det. Vi har musik varje dag med gamla goda musikstycken som är anpassade till gästernas generation och de dansar ofta med personalen eller andra gäster. Fia med knuff och bollspel är också omtyckt, speciellt bollspel med hundarna.

Gästerna har möjlighet att flera gånger per vecka promenera i friska luften tillsammans med personal.