Verksamheten vid Herdens äldreboende

Aktiviteter och utflykter


Personalen anordnar regelbundet utflykter utifrån gästernas intressen och önskemål t. ex. till
Kungsträdgården då det är uppträdande, Soppteater/Stadsteater med lunch, besök på museer t.ex. Waldermarsudde, Nationalmuseum, Moderna Museet, bio, restaurang, café/konditori och shopping med utomhuspromenad. Vi ordnar ”biovisning” på äldreboendet med hyrfilm anpassad efter gästerna smak.

Vi bjuder in en musikunderhållare, Pino, som får gäster och personal att skratta och dansa. Även om gästerna använder rollator eller gåbord så dansar de på sitt sätt. Vi bjuder in pianist Ingrid Gabrielsson som ackompanjerar operettsångerskan Sonja Norin. Likaså bjuder vi då och då in musikskola och andra unga musikartister som spelar och sjunger för gästerna. Vi bjuder på t.ex. cider och snittar eller annat gott. En sådan upplevelse finns kvar länge hos gästerna.

Vi anordnar även speciella tillställningar anpassade till årstiderna exempelvis adventskaffe, luciatåg med personal, jul- och nyårsmiddag, påskmiddag, vårlunch, midsommarfest, kräftskiva, grillfest, höstlunch och hundkalas. Vid dessa tillfällen är det långbord och anhöriga är alltid inbjudna. 

Hundarna deltar även i t. ex. bollekar med gästerna, och visar då en instinktiv och träningsförstärkt stor försiktighet med de äldre. Det är en väl belagt erfarenhet dokumenterad i många rapporter att närvaro av djur t. ex. hundar har en positiv effekt på äldres och dementas mentala och fysiska funktionsförmåga.

Gästerna har möjlighet att få fotvård och hårvård på gruppboendet och om de vill fortsätta att gå till sin tidigare fotvård och frisör följer personal med dit.

Alla gäster oavsett mentala eller fysiska funktionshinder kan delta i alla aktiviteter utifrån deras egna behov och önskemål. De gäster som inte kan uttrycka det själva får hjälp av kontaktman och anhöriga.

Alla gäster erbjuds dagvila, en liten siesta mitt på dagen så att de orkar med aktivteter resten av dagen och kvällen.